O avtorju

Usoda je nanesla, da sem se na neki točki svojega življenja ovedel, da je v meni prisoten globok razcep (ah, brez skrbi, saj jih je več, a ta je eden prominentnejših :) ). Spoznal sem nekaj, kar sem že dalj časa slutil, namreč da sem kot nekakšna dvoživka, ki je na svoji življenjski poti postala usidrana v dveh različnih, medsebojno nepovezanih svetovih: z eno nogo v akademskih, z drugo v športnih vodah. Moja življenjska zgodba ni premočrtna zgodba športnika – nekoga, ki je celo življenje sledil enemu in samo enemu cilju: doseganju čim boljših rezultatov na izbranem športnem področju. Eno od prekletstev-blagoslovov (verjetno se boste strinjali, da ju včasih težko razločimo) mojega življenja je bila večdimenzionalnost, preseganje kategorij, s katerimi se ljudje običajno radi poistovetimo. Pa temu po mojem mnenju ni botrovala neka pretirana nadarjenost (lejte, k sem skrom’n!), temveč preprosto veliko zanimanje za različne vidike življenja. Res je, sem velik športni entuziast, a obenem tudi velik ljubitelj filozofije, znanosti, poezije, glasbe, duhovnosti. To samo po sebi – razen tega, da se te vselej drži vsaj kanček pridiha ekscentričnosti – ni problematično, a nastopi trenutek, ko začutiš potrebo po tem, da bi vse te raznovrstne obraze svoje osebnosti združil v harmonično celoto.

Kibernetična kamra, v katero ste pravkar zakoračili, predstavlja zame med drugim tudi enega od korakov v smeri tovrstne integracije. Seveda omejenost tematike (vadba, prehrana, duhovnost) že vnaprej onemogoča popolno sintezo, vendar ta drobni projekt niti nima kakršnihkoli pretenzij, da bi dosegel tako visokoleteči cilj. (Čeprav bi spomnil na latinski izrek, ki ga je v takih situacijah dobro imeti pred očmi: Parva scintilla saepe magnam flamam excitat oz. Mala iskra pogosto zaneti velik plamen – nekaj, kar sprva deluje nepomembno, lahko hitro preraste v zelo pomemben, če ne celo najpomembnejši vidik našega življenja). V luči pravkar povedanega (če ostanemo pri metaforiki iskra-plamen-luč :) ), sem se torej odločil vsaj na formalni ravni premostiti oba svetova in zainteresiranim bralcem predstaviti svojo strast (vadba) preko medija, v katerem sem razmeroma vešč (besedno izražanje), in sicer s tako praktičnega (vadbene itd. izkušnje) kot teoretičnega (znanost o vadbi itd.) vidika.

S čim se torej ukvarjam? Karseda preprost in splošen odgovor bi se glasil: s funkcionalno vadbo, v katero je zajetih več disciplin (atletika, gimnastika, olimpijsko dvigovanje uteži, powerlifting, kettlebell lifting in še marsikaj), ki jih zadnje čase razvijam v kontekstu večplastnega vadbenega pristopa, imenovanega crossfit (sem pa seveda odprt in se živo zanimam tudi za alternativne/komplementarne pristope). Poleg tega treniram še borilne veščine (kung fu, brcoboks), ki pa so zadnje čase (*šmrc, šmrc*) postavljene nekoliko v ozadje, ker mi preprosto zmanjkuje časa zanje. Več o tovrstnih vprašanjih boste lahko kmalu prebrali v razdelku »O blogu«.

Še nekaj malega o psevdonimu, ki se ga poslužujem: ko sem tuhtal, kakšen vzdevek bi uporabil (uporaba pravega imena se mi je zdela precej neizvirno, psevdonimi, ki sem jih uporabljal doslej, pa so bili povečini vezani na druge plasti moje osebnosti in zato neprimerni), sem se odločil, da bom uporabil enega od treh (poleg »Samson« in »momak za ženidbu« – it’s a long story :) ), ki mi jih je nadel Tiki, sotrpin v telovadnici. Sebahudin se mi zdi posrečen zlasti zato, ker se navezuje na moje pravo ime (Sebastjan), hkrati pa na eleganten način izpostavlja bistvo mojega pristopa k vadbi (brez popuščanja, na nož). Čeprav se nekateri z izborom morda ne bi strinjali (brat bi gotovo vztrajal pri blagozvočnem »drill seargent« – pob že ve, o čem govori), srčna hvala Tikiju za izvirno idejo.

Če imate kakršnokoli vprašanje, komentar, predlog, kritiko ipd., ki bi jih radi delili z mano, mi jih lahko posredujete preko e-pošte (in če bodo zvezde v pravilni konstelaciji, gospod Kronos pa ne bodo skoparili z odmerjenim prostim časom, boste v doglednem času prejeli odgovor). 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s