Fritata (dio drugi) in pa nekaj (tradicionalnega) za “na žlico”

Posted: 03/11/2011 in Prehrana
Oznake: , , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

v zadnjem prispevku o slepem dvigovalcu uteži Chamounu sem obljubil, da bom objavil še nekaj malega o dogajanju v Sebahudinovi kuhinji. In ker je po zelo dolgem času prišel na obisk gospodič Blaž, ki se ničkaj prikrito spogleduje s paleo(litskim) načinom prehranjevanja, sem odločil, da ga ob tej veseli priložnosti pogostim s čisto pravo paleo fritato. Ta je bila po sestavi precej podobna njeni predhodnici, z nekaj manjšimi razlikami:

 • ni vsebovala ovsenih kosmičev (se opravičujem gospe Koko);
 • zelenjavna sestava je bila nekoliko drugačna: poleg bučke, korenčkov in melancana, je bil pridan še por, čebula, paprika, malo cvetače in brokolija (ni pa bilo paradižnika) ter nekoliko več začimb;
 • (ta poteza pa je bila čista briljantnost) k jajcem sem umešal še tri žlice mletih lanenih semen (I know, right?!)

Še končni izdelek:

Mother of…?!

Artsy fartsy fore s slabim fotoaparatom = ne tako dobra zamisel 😉

Hello, my name is Blaž and I approve this meal! (bodite pozorni na revijo na mizi, hehe)

Splošni vtisi: čeprav je bila nad-okusna že prva različica, jo je ta po svoji zmožnosti porajcavanja brbončič še presegla. Krivdo za to valim na večji nabor začimb, raznovrstnejšo zelenjavo in – oh, ja – pridatek lanenega semena. Poleg tega imam to pot na razpolago še potrditev druge osebe, ki velja za precejšnjega izvedenca na področju kuharsko-pekovskih podvigov in stvaritev (jah, kaj drugega je za pričakovati od nekoga, ki bere Gloss? – I keed, I keed!), tako da mi več ne rabite verjeti zgolj na besedo – sedaj morate verjeti zgolj na besedo meni in Blažu. Blažko, lepo te je bilo po dolgem času spet videti, upam, da te pot spet kaj zanese v te kraje (še dobro, da ne živiva le pet minut narazen! :)).

Drugi obrok pa je bil namenjen svetovni popotnici Mašenki, ki se je pravkar vrnila s Sardinije. Da jo karseda hitro spravim na realna tla, sem ji pripravil tradicionalno prekmursko jed “bujto repo” (=“ubito repo”), da jo spomnim na njene korenine in kaj jo čaka, če se ne bo nemudoma spravila v ustaljene tirnice. Jed sem pripravil (sicer nekoliko prirejeno) po tem receptu.

Sestavine:

 • 1 kg kisle repe
 • 200 g prosene kaše
 • 0,5 kg puranje šunke
 • 2 lovorova lista
 • poper v prahu (nisem imel zrnatega)
 • sol, peteršilj, majaron
 • 1 srednje velika čebula
 • 2 stroka česna
 • žlica moke (ja, fakin’ navadne bele moke, ubijte me ;))
 • repično olje – 2-3 žlici
 • 2-3 žličke mlete rdeče paprike (da je bilo vse skupaj malo bolj “fortno”)

Priprava:  Vse najdete na navedeni spletni strani, tako da tukaj ne bom trošil kibernetičnega črnila. 😉 Zraven sem skuhal še nekaj malega neolupljenega mladega belega in rdečega krompirja (in ga po kuhi začinil z drobnjakom in s peteršiljem)

Končni izdelek:

Čeprav je mogoče videti kot nekaj, kar človek ne bi rad dal v usto, je – majkemi! – zelo okusno
(ali pa so moji prekmurski čuti pač navajeni na vsakovrstne pizdarije, kdo bi vedel)

Prva (testna) porcija (brez krompirja) – izkazala se je za nekoliko preslano, zato je bilo treba pridati še nekaj vode

Še porcija s krompirjem – back to the roots! 😉

Hello my name is Mašenka and I approve this meal (semi hrček FTW!)

Splošni vtisi: Razen tega, da je bila prva porcija – ki sem jo (kot se za eksperimentatorja spodobi) še pred prihodom gostje preizkusil sam na sebi (kuharjem ni lahko, bogme :)) – nekoliko preslana, je bila zadevščina po dodatku vode top šit. Dobro pri bujti repi je tudi to, da jo pripraviš v večjih količinah, tako da jo lahko potem ješ dva ali tri dni zapovrstjo (=no cooking ;)), pa še nekaj malega ostane za v zmrzovalnik. Bujta repa se lepo poda tudi k trdo kuhanim jajcem ali pečenemu piščancu in jo lahko (bolj razredčeno) uporabite tudi kot predjed.

Dragi bralci, preljube bralke, če vam primanjkuje idej za obroke, preizkusite fritato in/ali bujto repo (OK, pa odstranite tisto belo moko in/ali krompir, če vas že tako zelo moti :)) in mi sporočite, kakšni so vaši vtisi. Poleg tega bi vas še enkrat spomnil na prošnjo iz enega od svojih prispevkov:

Prosil bi vas, da mi na e-naslov (za tiste, ki ga ne poznate, ga najdete tukaj) pošljete kratek opis (lahko po alinejah) + (morda) fotko (čisto preprosto – telefon, karkoli) enega (ali več) vaših ljubših jutranjih obrokov. Dobljeni material bom nato objavil v posebnem prispevku, s čimer bom(o) – vsak na svoj način – morda prispevali k temu, da začnejo redno (in zdravo) zajtrkovati tudi tisti, ki se jih doslej ta navada še ni prijela. V slogi je moč – ali kako že? Za nagrado vam lahko obljubim le kako skodelo dobrega zelenjaka, kozarec hmeljevega zvarka ali kaj podobnega. Se pa že vnaprej zahvaljujem vsem, ki boste sodelovali v tem malem projektu!;)

Nekaj se vas je že osrčilo in poslalo fotografije z opisi, nekaj vas je obljubilo, da boste to storili do tega vikenda. Upam, da se opogumi še kdo in mi posreduje svoje jutranje umetnije – moj e-naslov najdete tukaj.

Preden zaključim, bi rad povedal še to, da je sanskrt totalno zajeban jezik in da dvakrat premislite, če se ga kdaj mislite lotiti. Vem, da nima prav nobene veze z vsebino tega prispevka, ampak preprosto moral sem povedati (napisati?) na glas (z odebeljenim fontom?). 😉

Predlagam, da zaključimo v tradicionalnem prekmurskem duhu z eno od Vladekovih prekmurskih viž, v kateri se tipično prekmursko svetobolje lepo križa s tamkajšnjo zmožnostjo za divjo feštarijo. Črno-belo, črno-belo – vino, vino! (k “alternativi nagnjeni” Prekmurci boste štekali. ;))

Vse lepo,

Vaš S.

S čin pa ti svoje goloube, goloube raniš?
S sejbe rejžen fse goloube, fse goloube ranin.
S čin pa ti svoje goloube, goloube pojiš?
Skuze točin fse goloube, fse goloube pojin.

Advertisements
Komentarji
 1. M. pravi:

  🙂 Faca!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s