Nekaj utrinkov iz Sebahudinove pečice ;)

Posted: 23/10/2011 in Prehrana
Oznake: , , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

ker je ta vikend pri Sebahudinu postni vikend, nima razen čajev in vode nič drugega vstop v njegov sistem, kar pa ne pomeni, da s svojimi bralci ne bi mogel deliti nekaj dobrot (ja, vem, okusi so različni :)) , ki si jih je pripravil minuli teden. Tudi tokrat (s tem namigujem na moj nedavni eksperiment s fritato ;))  je bilo na sporedu eksperimentiranje s pečico. Kot veste, sem v kuhinji zagovornik  komplekstavnosti, kar se zrcali tudi v tokratnem naboru jedi, ki so pravzaprav različne variacije na isto vižo. Čeprav verjetno niso nek kulinarični presežek (‘lejte, k’ s’m skrom’n :)), pa bodo nemara komu dale kak predlog/idejo za pripravo okusnega in zdravega obroka ali – če ste pripadnik penis posedujočega spola – vam vsaj pomagale premagati morebitni strah pred uporabo pečice (ne, ni tako strašljiva reč, kot je videti – pr’sežem :)).

Kakorkoli že, pri vseh jedeh (razen tretje, kjer sem čevapčiče pripravil na kokosovem olju na štedilniku) je priprava tako rekoč enaka: damo segrevat pečico (da se bo čim prej segrela, jo priviješ na maksimum – manly-man style! ;)) in v tem času v enem pekaču/posodi/čemerkoli pripravimo meso (začimbe, morebitni premazi ipd. + nekoliko prelijemo z repičnim ali olivnim oljem). Pomembno je, da je pekač/posoda/karkoli z mesom pred vstavitvijo v pečico pokrita (!) – če nimate pokrova, lahko uporabite aluminijasto folijo -, ker se drugače ve zgoditi, da se bodo začimbe nekoliko zažgale. To folijo/pokrov potem 15 – 20 min. pred koncem peke odstranimo, da se stvar lepo hrustljavo zapeče, a ne zažge (Polonin nasvet – preizkušen – deluje – top-šit, girl! ;)). Lično zavito in pripravljeno meso damo v pečico in se lotimo priprave zelenjave. Pri meni je bilo tokrat na sporedu sledeče (natančna vsebina se je od jedi do jedi razlikovala): rdeči krompir (neolupljen), korenček, bučke, brokoli. Pri tem bi rad poudaril, da je dobro, če brokoli damo v pečico kakšnih 15-20 min. pred koncem peke zelenjave, ker drugače počrni (barabin!), in čeprav nismo rasisti, je to v dotičnem primeru nezaželeno. Narezano zelenjavo posolimo, začinomo, takisto prelijemo z nekoliko repičnega ali olivnega olja, damo v pečico – in zmanjšamo na 180 – 200 stopinj. Zelenjava bo nared v cca 30-40 min., meso pa – odvisno od tega, kaj pripravljate – pa v 40-60 min. (odvisno tudi od pečice). Moj predlog: preden stvar vzamete iz pečice, pač preverite, če je stvar narejena (mhm, pobje, to pomeni, da če je meso, ko ga prerežeš, krvavo, mora iti nazaj v pečico :)). Še enkrat: 15-20 min. pred koncem peke snamite pokrov s posode z mesom. In ne pozabite dodati brokolija nekoliko pozneje. To je to. 🙂

Sedaj pa poglejmo Sebahudinove stvaritve (v njegovi vulgarno-realistični fotografski tehniki, kakopak):

a. Pečen štajerski piščanec s pečenim krompirjem in zelenjavo

Mesni del (pečen piščanec v marinadi po Ptujsko): puttin’ da nom in nom-nom-nom

Pečena mešana zelenjava (mhm, tukaj še nisem vedel, da je treba brokoli dodati kanček kasneje)

Tako je izgledalo pred zaužitjem: Pretty fly 4 a single guy, huh? 🙂

b. Pečena puranja stegna s pečenim krompirjem in korenčkom

Končni rezultat (super je pisati o hrani na postu – you should try it sometime! ;))

Na krožniku (z malo pridanega zelenja ;))

c. Puranji čevapčici s pečenim krompirjem + paradižnik in zelenje 🙂

Čeva-2-da-motha-phuckin’-krompir-o-pčiči…em…YOU KNOW WHAT I MEAN! 🙂

In pa še končni izdelek (vem, ja, skoraj predobro, da bi bilo res – tak je bil tudi okus)

Tako. To je bilo nekaj skromnih utrinkov iz Sebahudinove kuhinje. Upam, da vam kak predlog (ali variacija na to temo) pride prav, ne dvomim pa, da ste danes – glede na to, da je nedelja, torej dan, ko se praviloma – če niste Sebahudin 😉 – jé nekoliko izdatneje kot običajno – zaužili kakšno dobroto ali dve (tri, štiri ali sedemnajst :)).

Upam, da ste dobro
in vam želim vse lepo – ter dober tek! 😉

Vaš S.

Advertisements
Komentarji
  1. PostaniAtlet pravi:

    Sam đank ješ 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s