Pištole: zahtevnejše različice

Posted: 27/09/2011 in Vadba
Oznake: , , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

vedno so me navduševali ljudje, ki kljub neprijetni situaciji, v kateri so se znašli, niso vrgli puške v koruzo, ampak so vztrajno iskali načine, kako bi svoje cilje dosegli – težavam, ki so jih pestile, navkljub. V to skupino gotovo sodi tudi Ben Bruno:  čeprav je imel že od mladih težav precejšnje težav s hrbtom, zaradi katerih so bili potrebni tudi operativni posegi, je vendarle iskal načine, kako bi lahko gojil in razvijal svojo ljubezen do vadbe z utežmi. In ker zavoljo omenjenih težav ni mogel izvajati vaj, ki običajno veljajo za nesporne graditelje maksimalne moči (klasičnih počepov in mrtvih dvigov), se je zatekel k alternativnim metodamenonožnim različicam – in jih dodelal do popolnosti. Razvil in izpopolnil je vrsto metod in tehnik, kako krepiti moč spodnjih okončin, ne da bi pri tem prekomerno obremenili hrbet – nekaj, kar lahko pride prav vsem, ki bodisi zaradi poškodb bodisi zaradi strukturnih razlogov ne morejo izvajati dvonožnih različic. Poleg tega so enonožne različice odlične za razvoj ravnotežja, koordinacije in odpravljanje morebitnih neskladnosti med nogama, kar lahko pride prav čisto vsem špornikom.

Oglejmo si nekaj Brunojevih impresivnih “enonožnih” podvigov:

1. Enonožni počep z dvakratnikom telesne teže

 

2. Bolgarski počep s približno 150 kg

 

3. Obteženi in razročeni GHR (“glute ham raise”)

 

Skratka: iz Brunojeve zgodbe se lahko naučimo (vsaj) dve stvari: prvič, da lahko s trudom, močno voljo, vztrajnostjo in odločnostjo dosežemo marsikaj; in drugič, da če rabimo kak nasvet o unilateralnih (enonožnih) vajah za moč, je Bruno pravi naslov za nas. O enonožnem počepu (kaj je, kako ga usvojiti itd.) sem pisal v prispevku “Pištola”: kraljica vaj za noge z lastno telesno težo, Bruno pa v svojem članku Breaking Down the Single-Leg Squat poleg koristnih in zelo razdelanih korakov, kako usvojiti enonožni počep, predstavi tudi nekaj zahtevnejših različic (kot pomagalo pri grajenju maksimalne moči), npr.:

a. Ponovitve s premori (“Paused repetitions”)

 

b. Poldruge ponovitve (“1,5 repetitions”)

 

c. Počasen ekcentrični gib (“slow eccentrics”)

 

Opazili boste, da Bruno izvaja počepe na dvignjeni površini: glavni razlog za to je, da se na ta način lahko bolj osredotočiš na nogo, ki dela (pomožna noga nima tako velike vloge), zaradi česar je gib bolj kontroliran (ni dokončnega “spusta” kot pri “klasični pištoli”) in manj obremenjujoč za kolena.

Dragi bralci, preljube bralke, upam, da ste dobili nekaj idej o tem, kako popestriti svoj vadbeni urnik z modificirano različico pištol, in hkrati videli, kako pomembne so trdna volja, vztrajnost in kreativnost pri doseganju zadanih ciljev.

Želim vam lep, uspešen dan!

Vse dobro,

S.

Let me tell you something you already know, the world ain’t all sunshine and rainbows, its a very mean and nasty place and I dont care how tough you are, it will beat you to your knees and keep you there permanently if you let it.
You, me, or nobody, is gonna hit as hard as life; but it ain’t about how hard you hit, its about how hard you can get hit and keep moving forward, how much you can take and keep moving forward.
That’s how winning is done.

Cause if you’re willin’ to go through all the battling you gotta go through to get to where you wanna get, who’s got the right to stop you?
I mean maybe some of you guys got something you never finished, something you really want to do, something you never said to somebody, something.

And you’re told “no” even after you pay your dues, who’s got the right to tell you that, who? Nobody.
It’s your right to listen to your gut, it ain’t nobody’s right to say “no”, after you earn the right to be where you want to be and do what you want to do.
Now if you know what you’re worth, then go out and get what you’re worth.
But you’ve gotta be willing to take the hits.
And not pointing fingers saying you ain’t where you wanna be because of him, or her, or anybody.
Cowards do that and that ain’t you!
You’re better than that!

Advertisements
Komentarji
  1. PostaniAtlet pravi:

    Meni so pa take pištole bolj všeč. 🙂

  2. sebahudin pravi:

    Te obtežene? Or what did ya have in mind? 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s