“Meadows”: crossfit WOD na gimnastičnih obročih

Posted: 09/09/2011 in Vadba
Oznake: , , , , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

nekateri med vami ste verjetno zasledili, da je bil pred kratkim na spletni strani CrossFit.com objavljen WoD (=workout of the day) Meadows, ki je sestavljen samo iz gimnastičnih elementov na obročih. Natančneje:

Meadows

For time:
20 Muscle-ups
25 Lowers from an inverted hang on the rings, slowly, with straight body and arms
30 Ring handstand push-ups
35 Ring rows
40 Ring push-ups

Preden izpostavim nekaj vprašanj na to temo, pa si poglejmo, kako se je pri opravljanju imenovanega WoD-a odrezal Rob Orlando, ki gotovo velja za eno od prominentnejših figur znotraj CF skupnosti:

V svoji analizi CF iger 2011 sem izpostavil vse bolj pereče vprašanje standardov znotraj crossfita in mislim, da je omenjeni WoD odlična priložnost, da ga ponovno odpremo. Namreč, zanima me, kaj vsi tisti, ki ste kadarkoli imeli opravka z gimnastiko (ne nujno profesionalno – daleč od tega -, ampak le toliko, da ste seznanjeni z osnovnimi načeli gimnastične vadbe), porečete o izvedbi vaj na priloženem posnetku. Pa pustimo ob strani nihajoče izvleke (kipping muscle-ups), ob katere se bo sicer gotovo obregnil tovariš Grega; recimo, da je to vsled večjega predpisanega števila ponovitev še pogojno sprejemljivo (čeprav – je res? kdo namreč naredi 20 zaporednih pravih izvlekov?). Ampak ko pridemo do spustov v sprednjo vago iz strmoglava (lowers from an inverted hang), pa se zastavi nevšečno vprašanje: koliko od tega, kar počne Rob, si dejansko zasluži točko? Z drugimi besedami, koliko ponovitev bi mu res šteli? Nekatere (večina?) so namreč bolj podobne slabemu prednosu (L-situ) kot prednji vagi (front lever). Stvari so še slabše, ko pridemo do 30 predpisanih “pump”/sklec v stoji (handstand push-ups), saj je to, kar izvaja Rob (sklece v stoji s stopali, prislonjenimi na pasove), nekaj povsem drugega od tega, kar šteje za sklece v stoji v gimnastiki, kjer noge nikakor ne smejo biti kakorkoli podprte. In med obema vajama je glede težavnosti svetlobno leto razlike – tako kot je svetlobno leto razlike med “sklecami v stoji ob steni” in “pristimi sklecami v stoji”.

Zato se poraja vprašanje, kakšen je sploh smisel tega WoD-a. Ena stvar je namreč – upam – jasna: med predpisanimi vajami in tem, kar se dejansko izvaja, zeva nepremostljiv prepad. Če povlečem analogijo s powerliftingom in olimpijskim dvigovanjem uteži: to je tako, kakor da bi nekdo trdil, da ima 200 kg počepa, dejansko pa bi imel toliko le pol-počepa (tj. “polovičko pravega počepa”), ali da bi nekdo rekel, da ima tezno 100 kg, dejansko pa bi toliko lahko le sunil. Pol-počep ni počep, tezno ni sunek. To niso iste vaje. Pa da ne bo pomote: to ni kritika ne Roba Orlanda (ki je vaje glede na trenutne CF standarde izvedel več kot korektno) ne crossfita kot takega (katerega osnovna ideja mi je še vedno zelo blizu). Gre za kritiko, ki je eksplicitno namenjena vprašanju zelo ohlapnih (evfemizem za katastrofalnih) standardov znotraj omenjene skupnosti. In če bo kdo rekel, da pri CF-ju gre za “funkcionalnost” gibov, odgovarjam na to (pri čemer puščam vnemar problematičnost samega pojma “funkcionalen”), v kakšnem smislu so pokvečene različice gimnastičnih prvin bolj funkcionalne od pravih gimnastičnih prvin? Kaj funkcionalnega je v “polomljenem” prehodu iz strmoglava v prednjo vago?

V luči vsega povedanega mi je še kako razumljiv srd, ki ga nekateri “puristi” (“ortodoksneži”) s področij, kot so gimnastika, olimpijsko dvigovanje uteži in powerliftinga, čutijo do crossfit skupnosti. Upravičeno se jezijo, da dela crossfit njihovim športom krivico – da se kiti z njihovim perjem, tj. s tem, da vključuje elemente z gimnastike, powerliftinga itd., medtem ko je izvedba samih vaj grozljiva. Mislim, da moramo tisti, ki nam je CF blizu, te očitke vzeti še kako resno in v skladu z njimi tudi ukrepati. Če ne, se ve zgoditi, da bo stvar sčasoma postala le še slabša, kar lahko sicer obetavnemu vadbenemu gibanju zada predčasno smrtno rano.

Dragi bralci, preljube bralke, zelo bi bil vesel, če bi tudi vi podali svoje mnenje o obravnavani tematiki: kaj menite o standardih v crossfitu in kaj – če sploh kaj – bi po vašem mnenju veljalo storiti, da bi se stvari izboljšale (osebno namreč menim, da je stvar rešljiva – zahtevala bi sicer korenite spremembe, a vendarle je situacija daleč od brezupne)? So gimnastika, powerlifting, kettlbell lifting itd. res le igrača v Glassmannovih rokah, s katero ravna kakor mu je ljubo in jo odvrže, ko se je naveliča, ali izpuli dele, ki ga motijo? 

V pričakovanju vaših odgovorov
vas prav najlepše pozdravljam,

vaš Sebahudin

P.S. Za konec še priredba androgine La Roux, ki ni nikogaršnja igrača… 😉

Komentarji
 1. Tovariš pravi:

  A je še kdo opazil da je samo 23 nepravilnih pump v stoji naredil in ne 30??? Element se začne iz stoje (tako kot DL se ne začne z spuščanjem iz opore in tako umetno dobiš velike številke).

  Drugače pa to ni podobno ničemer.
  Imam iziv za njega. Moj WOD:
  3 runde:
  1. 4x pravilni izvleki (muscle upi) in po vsakem držiš pravilno oporo 5s
  2. 3x iz L-seat 2s iztegnitev v prednjo vago 2s
  3. 6x korean ring dip vsakič opora 2s
  4. 10x buterfly cross na nogah
  5. 6x inverted pull ups

  Cilj izvesti to v 15 min in preveriti pulz, seveda če sploh pride do konca prve runde kaj šele tretje. Mislim da je to veliko bolj realen dolgoročni cilj kot neke pokvečene izvedbe vsega.

  Sklep: če bi malo popravil tehniko gugaoz zamaha in malo bolj z nogami delal v pumpah bi prišli do magične podvojitve cifer hahahaha.

 2. Janez pravi:

  Le kdo si upa kritizirat ali nasprotovat CF vernikom!

  • sebahudin pravi:

   Janez, me veseli, da si se oglasil, ampak bilo bi zelo lepo, če bi dopisal še kaj več. Osebno poznam več ljudi, ki jim je CF blizu, a so vseeno kritični do nekaterih njegovih pristopov. Še celo Tovariš (gl. zgoraj), ki velja za precej radikalnega CF skeptika :), se strinja, da osnovna ideja ni slaba, kritičen pa je do načinov izvedbe (implementacije). Seveda vsako gibanje ustvari tudi krdelo “slepih pravovercev”, ampak tako je pač v naravi stvari in s tem se nima smisla kaj prida obremenjevati. Mene bolj zanima dialog z ljudmi, ki jim je kritično razmišljanje blizu, in si prizadevajo stvari nenehno izboljševati.

   Na kaj se torej nanašal tvoj komentar?

 3. Tovariš pravi:

  Jaz se upam, kritizirati CF gimnastični pristop (nimajo pojma in celo poanto funkcije gimnastike za množice so zgrešili: jačanje vezikjer in po mojem mnenju manjka še nekaj akrobatike za lastno zavedanje položaja telesa v zraku in med gibanjem, saj vemo da se pri teh letih motorike žal ne da več naučiti), drugega ne bom saj drugje nisem strokovnjak (si pa mislim svoje).
  Mislim, da bi bil najboljše glede gimnastičnega načina implementirati sistem za množice od Coach Sommerja iz gymnasticbodies.com.

  Če se bo tako nadaljevalo bo na koncu tako zgledal kot tisti biceps guys v fitnesu, ki so bolj Jhonny Bravu podobni če sploh.

  Žal tudi meni lepa ideja vadbe, kjer narediš cel spekter vadbe za telo a vadba kjer več ali manj sili v poškodbe zaradi nekorektne tehnike ali zmanjševanje vrednosti športnih dosežkov osttalih športnikov, ki to delajo ni ne funkcionalna sploh pa ne “crossFIT”
  Mene osebno to žali da nekdo tako vadbo izvede, ker še jaz bi se moral potruditi da bi v tem času pravilno izvedel (no saj smo videli na videu kako in kaj).

  Pa tudi Sebastjana ni treba napadati, ker dostikrat v telovadnici tudi zaščiti CF-jevo ime.

  PS: Skoraj vsi v telovadnici (rekreacijska skupina, katero tudi Sebo obiskuje) bi bilo sposobno tole naresti na tak način kot on na videu.

 4. sebahudin pravi:

  Let’s kick each other’s butts! 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s