Burgenerjevo ogrevanje (za olimpijsko dvigovanje uteži)

Posted: 08/09/2011 in Vadba
Oznake: , , , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

velika večina med vami – sploh tisti, ki se gibljete v crossfit vodah – je verjetno že slišala za Burgenerjevo ogrevanje. Preko pogovorov pa sem ugotovil, da kljub temu, da so mnogi zanj še slišali, v resnici ne vejo, za kaj pravzaprav gre (k zmedi prispeva tudi dejstvo, da po utežarnah kroži več modificiranih različic omenejnega ogrevanja). Pa si na kratko poglejmo, o čem je govora. Na spletni strani Crossfit Journal lahko preberemo:

[The Burgener] warm-up consists of six different sequences that are important for learning to perform the Olympic lifts. The Burgener warm-up is performed with a length of PVC pipe or a dowel and specifically trains the second and third pulls of the snatch. Repetition of these six sequences with little or no weight conditions the body to move properly through the power phases of the snatch and the clean and jerk. In subsequent articles, I’ll cover skill transfer exercises for the snatch, and the positioning pulls (the first pull off the ground and the scoop) for both lifts.

Pri Burgenerjevem ogrevanju (ime je dobilo po ameriškem učitelju olimpijskega dvigovanja uteži Miku Burgenerju) gre torej za specifično zaporedje ogrevalnih vaj, katerih namen je, da preko ponavljanja v telo integrirajo gibe, ki so zelo pomembni pri izvedbi olimpijskih dvigov (zlasti drugo (boki) in tretje (trapezi, komolci) vlečenje). Vaje se izvajajo z minimalno težo (lesena ali olimpijska palica), saj je namen zaporedja usvojiti/izboljšati tehniko, ne pa dvigniti čim večjo kilažo. Burgenerjevo ogrevanje sestoji iz  6 korakov:

1. Gor in dol (Down and up)
2. Komolci visoko in navzven (Elbows high and outside)
3. Poteg “na suho” (Muscle snatch)
4. Pristanek pri potegu (Snatch land)
5. Spust pri potegu (Snatch drop)
6. Poteg na moč iz podriva (Hang power snatch)

Več o posameznih korakih si lahko preberete v tem brezplačnem članku s Crossfit Journala (vsak korak je prikazan tudi na fotografijah), celotno stvar pa si lahko ogledate tudi na spodaj priloženem filmčku:

 

Dragi bralci, preljube bralke, upam, da vam bo priloženo gradivo koristilo na vaši vadbeni poti
in vam želim lep, malih zmag poln dan,

vaš Sebahudin

Komentarji
 1. PostaniAtlet pravi:

  Joj joj joj, pol bo pa kdo vzel ta video kot ogrevanje in UČENJE tehnike :/ Bog pomagaj… 🙂

  • PostaniAtlet pravi:

   PS. Sicer pa ja, klasično ogrevanje 🙂

  • sebahudin pravi:

   Hehe, Domen, dobro veš, da ni varovala, ki bi ljudem preprečevalo, da bi neko dobro stvar uporabili v slabe in/ali napačne namene. Tisti, ki ve, kaj je namen takšnega ogrevanja, ga bo s pridom uporabljal; če ga bo kdo hotel “zlorabiti”, pa tega tako ali tako ni mogoče preprečiti. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s