Zakaj so prijatelji? ali Raztezanje s partnerjem

Posted: 05/09/2011 in Poškodbe preventiva in rehabilitacija
Oznake: , , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

bržčas smo si vsi edini v tem, kako neprecenljivi so dobri prijatelji. Kot je pred vrsto leti zapisal Baltasar Gracian:

Ni je strašnejše puščave, kot je življenje brez prijateljev.

In res je tako. Pravega prijatelja pa ne odlikuje le to, da nam stoji ob strani, ko ga potrebujemo, temveč tudi to, da si vneto in neomajno prizadeva za naše dobro, tudi če to pomeni, da nas je občasno treba krepko kresniti po betici. Kot pravi nekoliko manj znani slovenski pregovor:

Ni tisti tvoj prijatelj, ki te hvali, ampak tisti, ki te graja.

Čeprav gre navedena misel v svoji splošnosti morda nekoliko predaleč, pa v sebi vendarle nosi pomembno sporočilo: včasih pravo prijateljstvo vključuje tudi nekoliko ostrejše, celo boleče prijeme: soočanje z resnicami o sebi ali svetu, ki si jih prikrivamo in od katerih bežimo, spodbujanje, da storimo stvari, ki se jim ogibljemo…pa tudi postavljanje udov v raztezalne položaje, ki so vse prej kot prijetni. Kelly Starrett (Mobility Wod) s svojima kameradoma  Bozom in Angelom predstavi nekaj raztezalnih vajkrčenje kolkov stojé (zadnja loža), iztegovanje kolkov v razkoraku in notranja ramenska rotacija ležé – , ki jih lahko izvedete s pomočjo dobrohotnega, morda nekoliko sadistično navdahnjenega prijatelja:

Dodana vrednost priloženega videa je v tem, da lepo pokaže, kako lahko specifični termini z drugih življenjskih področjij – varnostna beseda aka safe word (BDSM FTW! ;)) – na specifičen način najdejo svoje mesto v vadbenih vodah, kar še dodatno utrdi že večkrat izpostavljeno ugotovitev, da je vse – ampak res-majkemi-vse – povezano. Za konec si oglejmo še sličico, ki prikazuje, kako poteka “raztezanje s partnerjem” na naših gimnastičnih uricah: raztezovalec je naš blagohotni tovariš Grega, raztezanec – oz. pač to, kar se na tej sliki vidi od njega – pa moja malenkost. Za razliko od zahodnjaških pussyjev (Starrett et al.) mi ne uporabljamo “metodo varnostne besede”, temveč pristop “ako pukne, pukne” oz. “go hard or go home”.

Gej is okej – nej? 🙂

Če smo pričujoči članek otvorili s citatom, predlagam, da ga v tem modrem tonu tudi zaključimo. Kenijski pregovor pravi:

Rana, ki jo zada prijatelj, se nikoli ne zaceli.

Hm, prej bi rekel, da se rana že zaceli, le da mišičevje in vezivna tkiva potrebujejo teden, dva, da si odpočijejo od tisoč in ene mikropoškodbe. Bogme, kot vse pristne in pomembne stvari v življenju, tudi prava prijateljstva niso lahka. So pa zato toliko bolj dragocena in vredna našega truda. Torej: koga bi veljalo poklicati danes? Komu ste nameravali poslati kratko e-pismo in ga pobarati, kako mu kaj minevajo dnevi? Koga ste mislili povabiti na čaj/pivo? Komu treba izboljšati razegljivost zadnje lože in mobilnost bokov? Ne okolišite – ukrepajte! 😉

Lep, uspešen ponedeljek vam želim,

vaš Sebahudin

Komentarji
 1. Tjasa pravi:

  Evo: jaz sem sebi najboljša prijateljica in sem si prizadejala heksenšus, ki traja že 8. dan. Upam vseeno, da ne velja, da se taka rana nikoli ne zaceli. Ker zdaj ta rana posredno načenja tudi mojo psihično stabilnost – to mi pa čisto nič več ni všeč. :/

 2. sebahudin pravi:

  Uh, če traja že osem dni, se pa moraš imeti RES rada. Kako ti je pa to uspelo? Morda ti kak prijatelj, ki nisi ti :), pripomore k razkrčenju zakrčenine? (“assisted neck stretch” in to, hehe :)).

  • Om Nom Nom pravi:

   Ne vem, kako mi je to uspelo. Po spominu so bili na delu vsi možni faktorji: prepih, klima, mokri lasje, zgibi neogreto, splošna utrujenost, navrh pa še stara dobra zakrčenost in evo. Še danes nisem čisto v redu. Sem pa bila pri enemu maserju, ki me je čist pregarbal. Ne bi me čudilo, če imam na hrbtu kako podplutbo. 😀

 3. Tovariš pravi:

  To si je treba zaponiti, ko vas nikoli ne pohvalim hahahaha:
  “Ni tisti tvoj prijatelj, ki te hvali, ampak tisti, ki te graja”

  • sebahudin pravi:

   Grega, ti si raje tega zapomni:

   “Rana, ki jo zada prijatelj, se nikoli ne zaceli.”

   Glede na to, koliko ran je bilo že zadanih pri grbicah ipd., me preseneča, da smo sploh še živi. 🙂

 4. Aljoša pravi:

  slike Hudina med treningom samofelacije…..priceless 😀

  ok šalo stran, zgornji pregovor drži, raztezanje prejšnji teden je bilo super. očitno pa tudi velja tisto o možnem daljšem okrevanju, upam da bom počasi nehal hoditi kot robot:)

 5. Tovariš pravi:

  Mene uteži ne marajo:D Hec, ni časa se še z utežmi igrat 😀

  • sebahudin pravi:

   Verjetno so zaznale, da si globoko v sebi čisto pravi pussy. Normalno, da te ne marajo, hehehe. Kaj ti še nihče ni povedal, da je gimnastika za pedre? (interna fora, peepz – da ne bo hate talka!:))

   • Aljoša pravi:

    jaz sem za kakšen švic trening, ti mi kar po majlu sporoči, kdaj bi imel čas

 6. […] zaušnico (ali pak – če ne premorete samodiscipline za takšen ukrep – poprosite kakega dobrega kamerada, da to stori v vašem imenu), kot jo denimo dodeli spodnja kodrolaska (te so vűn z vroga!) svojemu […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s