Medsebojna prepletenost

Posted: 31/08/2011 in Duhovnost, Misli, Psihologija
Oznake: , , ,

Nič ni tako dragoceno
kot tisti del tebe, ki je v drugih,
in tisti del drugih, ki je v tebi.
Tam zgoraj,
visoko gori,
je vse eno.
(Pierre Teilhard de Chardin)

Medsebojna povezanost je osnovno načelo narave. Nič ni ločeno. Vsak dogodek se povezuje z drugimi. Stvari se na različnih ravneh neprestano odvijajo. Na nas je, da najbolje kot moremo zaznamo tkanje in se naučino slediti svojim nitim skozi tkanino življenja s pristnostjo in odločnostjo.
(…)
Torej lahko vidimo jalovost in nevarnost v tem, da dopustimo našemu življenju, da neke okoliščine ali stvari jemlje kot popolnoma samostojne enote, ne da bi bili pozorni na to, kako se prepletajo in pretakajo. Vse je povezano z vsem in hkrati vse vsebuje vse in je v vsem vsebovano. Še več, vse teče. Zvezde se rojevajo, razvijajo in umrejo. Tudi planeti imajo svoj ritem nastajanja in umiranja. Novi avtomobili so na poti na smetišče, še preden zapustijo tovarno. Zaradi tega zavedanja lahko začnemo bolj spoštovati začasnost in lažje dojamemo, da stvari, okoliščin in odnosov ne gre jemati za tako samoumevne. Morda bomo bolj cenili življenje, ljudi, hrano, mnenja, trenutke, če bomo zaradi pozornega motrenja razumeli, da nas vse, s čimer smo v stiku, v vsakem trenutku povezuje s celim svetom, ter da so stvari, ljudje in celo kraji in okoliščine tukaj le začasno. Zaradi tega je sedaj veliko bolj zanimiv. Dejansko je sedaj zaradi tega vse. 

(Jon Kabat-Zinn, Kamorkoli greš, si že tam)

Tozan, slavni zenovski mojster, je rekel: “Modra gora je oče belega oblaka. Beli oblak je sin modre gore. Ves dan pogojujeta drug drugega, ne da bi bila odvisna drug od drugega. Beli oblak je vedno beli oblak. Modra gora je vedno modra gora.” To je čista, jasna razlaga življenja. Veliko stvari je, kot sta modra gora in beli oblak: moški in ženska, učitelj in učenec. Pogojujejo drug drugega. Toda beli oblak ne sme dopustiti, da ga modra gora spravi v nemir. Sta povsem neodvisna, čeprav se medsebojno pogojujeta. To je način, kako živimo in prakticiramo zazen.
(…)
Vi ste neodvisni in jaz sem neodvisen, vsak eksistira v različnem trenutku. Toda to ne pomeni, da smo povsem različna bitja. Pravzaprav smo ena in ista bit. Vsi smo isti in vendar različni.
(…)
Imamo veliko čustvenih problemov, toda to niso nikakršni dejanski problemi. So nekaj ustvarjenega. To so problemi, ki jih izpostavijo naše na nas osredotočene predstave in pogledi. Ker nekaj izpostavimo, nastanejo problemi. Toda v resnici ni možno, da bi izpostavili nekaj posamičnega. Sreča je bolečina – bolečina je sreča. V težavah je sreča, v sreči so težave. Tudi če so načini občutij različni, v resnici niso različni, temveč so v bistvu isti. To je resnično razumevanje, ki nam ga je posredoval Buda. 

(Shunryu Suzuki, Duh zena, duh začetništva)

V: Vse je povezano, a?
m: Če pa je res – VSE je povezano…
🙂

Oh, storyteller tell us a story,
Make it a tale –

Tell me about the people of old…

Komentarji
 1. Tjaša pravi:

  Uf, tale post me je pa na tole pesem spomnil…

  Pa tisti dur na koncu…

 2. sebahudin pravi:

  Tjaš, zelo lepa pesem. Sicer jo prvič slišim, a že pridno brkljam za drugimi Balaševićevimi stvaritvami. Vedno je bil nekje v ozadju – kot nekaj, kar je treba še nadrobneje raziskati -, a kar ni in ni prišel na vrsto. No, sedaj je, tako da res hvala za povezavo. 🙂

 3. Tjaša pravi:

  Ga ne poznam zelo, a ga cenim. Imela sem ta album na kaseti, tako da te pesmi malo poznam, ostalo pa bolj na splošni ravni. Mislim, da ima še eno “oko”, da vidislišičuti stvari, ki jih drugi ne.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s