Vas mika beljakovinski prigrizek?

Posted: 28/08/2011 in Prehrana
Oznake: , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

da ne bo vseskozi govora le o takšni ali drugačni obliki odrekanja ali prehrambene askeze (bojevniška dieta, sporadično postenje, metabolična fleksibilnost), objavljam krajši prispevek z idejami in predlogi, kako pripraviti najrazličnejše beljakovinske dobrote. Seveda bi bil več kot vesel, če bi lahko avtorstvo teh čudovitih kreacij pripisal lastni kreativnosti in spretnosti (mhm…:)), vendar gojim glede priprave slaščic eno posebno držo, nekateri bi nemara celo rekli, da gre za predsodek. Redni spremljevalci in spremljevalke moje kibernetične kamre veste, da mi je zelo blizu starodavni simbol “dinamične dihotomije”: jin in jang, ki ga rad uporabljam pri tolmačenju marsikaterega vidika življenja. Tako se je tudi na področju kuhe/peke v meni – povsem spontano, btw – ukoreninilo prepričanje, da je priprava slaščic zelo “jinovski”, torej “ženstveni” moment v kuhinji. To nikakor ne pomeni, da bi ženske morale pripravljati slaščice ali da jih moški ne bi smeli peči, ampak gre preprosto za to, da se sam nekako ne vidim v tem procesu (morda bi bilo bolje reči “ne čutim” – in to nikakor ne v smislu lenobe ali nekakšne superiornosti), medtem ko se z veseljem lotim priprave “glavnih jedi” (zame osebno zelo “jangovska” dejavnost :)) in me obenem silno nagovarja, če je moja (potencialna) partnerica vešča v “slaščičarjenju”.  Nadrobnejšo razlago svoje pozicije puščam za morebitni prihodnji članek (ker vem, kako neizmerno vas zanima… ;)), podani očrt pa naj ponudi neko grobo razlago, zakaj se le redko lotim priprave česa sladkega.

No, pa je usoda poskrbela, da sem naletel na čudovit blog Protein Pow(d)er, ki je bogata zakladnica najrazličnejših receptov za pripravo okusne visokobeljakovinske hrane, povečini sladic. Avtorica bloga, Anna, vsako dobroto nadrobno opiše (potrebne sestavine, način priprave) in jo prikaže v obliki ličnih, slinjenje in krulež spodbujajočih fotografij (ki so svetlobno miljo oddaljene od Sebahudinovih primerkov sloga, ki bi ga lahko poimenovali “vulgarni realizem” :)). Nekaj primerov (na prvo žogo):

Super protein chocolate power of goodness

Dark Chocolate Protein Cake

100% Dark Chocolate Protein Filled Bars

Secret Veg Chocolate Protein Cake

Hungry yet? Skratka, na blogu boste našli nemalo idej za pripravo takšnih in drugačnih dobrot na beljakovinski osnovi (zanimivo, da imava z Anno istega “dealerja” ;)), s katerimi si boste lahko “pošteno” popestrili svoj jedilnik. Kljub mojim jin-jang pogledom na kuhinjo pa vse kaže, da bom kot nadobuden samec, ki mu ni težko poprijeti za kakršnokoli gospodinjsko opravilo (“šta se mora nije teško!“), vsled narajcanega centra za lakoto in sladkosnedstvo, moral v kratkem zavihati rokave (mhm, malo se je shladilo), segreti pečico in si ustvariti kakšnega od teh pisanih priboljškov. Bogme, da bom – samopreseganje, here I fuckin’ come! 🙂

Sicer malo pozno, ampak želim vam lep preostanek nedeljskega večera (celih 60 minut :)),

vaš Sebahudin

P.S. Ne vem, zakaj se mi zdi, da bo ta prispevek še posebej priljubljen med ženskim bralstvom (evo vam ga, jina, right there!). 🙂

Komentarji
  1. butalad pravi:

    Nom nom nom 🙂

  2. sebahudin pravi:

    You said it, bro. 🙂

  3. Anna pravi:

    Hey! Thanks for featuring my recipes! :-)))) I just saw a link to my site from yours and booom! I find it, thank you for the nice words and for liking my food! hvala! :-))))))))))

    • sebahudin pravi:

      You’re most welcome, Anna, but honestly, I should be the one thanking you – for sharing these delicious recipes with all of us! Thank you for stopping by and keep up the great work! 🙂

  4. Anna pravi:

    I’m really liking your blog! Even if I have to use Google translate, very cool 🙂

  5. sebahudin pravi:

    Heh, thanks Anna. Although I bet Google translate provides for some crazy-ass translations (come to think of it, this could actually be a positive addition to my blog – makes it even funnier :)). Anyway, I really appreciate your kind words – not unlike yourself (luv-lee phrasing, eh? :)), I’m just trying to share (some of) my passions – the socially more acceptable ones 🙂 – with the rest of the world…er, or – to be a tad more precise – with a very tiny subset of the world, seeing that my blog is written in Slovene and there are only about 2 mio speakers of Slovene in the world. 😛 You’re more than welcome to drop by any time you feel like it (make yourself at home, grab a cup of tea etc. etc. ;)), and I hope every now and again you stumble on an article you find useful and worth reading (even if with the help of Google translate :)).

Odgovorite Anna Prekinite odgovor