Kompleksna preproščina: sklece

Posted: 08/07/2011 in Vadba
Oznake: , ,

Dragi bralci, preljube bralke,

verjetno se boste strinjali, da se je na vsake kvarte dobro vrniti k osnovam in jih korenito prevetriti. Mene osebno vedno znova fascinira, koliko novih drobnarij se je moč naučiti o vsakdanjih, dozdevno preprostih (“dobro znanih”) stvareh – malenkosti, ki ti pripomorejo k boljšemu razumevanju dotičnih stvari in ti nemara pomagajo tudi pri njihovi pravilni izvedbi. Tako sem pred kratkim na Testosterone Nation naletel na čudovit članek o sklecih, ki sta ga družno spisala Bret Contreras in Elisabeth Vaino.

Toda – zakaj bi kdo to bral? Kdo med nami pa ne ve narediti sklece? Že površen pogled po raznih ljubljanskih igriščih in stadionih razodane žalostno resnico: skorajda nihče. V članku (se) boste:

a. seznanili z najpomembnejšimi izsledki relevantnih znanstvenih študij o sklecah;

b. spoznali najpogostejše napake pri izvajanju vaje;

c. izvedeli glavne razloge za razlike med spoloma pri poskusu ukrotitve pravilne sklece;

d. poučili o postopnih korakih in pomožnih vajah, ki vam bodo pomagali usvojiti brezhibne sklece;

e. spoznali tisoč in eno različico sklec, ki jih lahko vključite v svoj vadbeni urnik.

Dragi bralci, preljube bralke, nikoli se ne prenehajte čuditi nad (dozdevno) očitnim: starogrški filozof Platon (ja, tisti z jamo :)) je učil, da je čudenje osnova filozofije (in filozofska drža je bila zanj najžlahjtnejša med življenjskimi držami – čudak, a?), zenbudistični mojster Shunryu Suzuki pa je trdil, da je gojenje “začetniškega duha” (=”otroškega duha”), ki se nenehno čudi nad dogajanjem v svetu, gotova pot do razsvetljenja. Naj bo s tem tako ali drugače, poskrbite, da vam čudež življenja nikoli ne uide izpred oči! 🙂

Vzemite si čas tudi za naslednji komad/spot – verjemite, da vam ne bo žal:

What’s there not to like? Bejbe se lahko porajcavajo na Brada Pitta (fakin’ zgoraj brez), tipi v agresiji in testosteronu, oboji pa v milozvočni glasbeni orgiji. (mimogrede,  prizori v videospotu so vzeti iz filma Snatch (slo. prevod: Pljuni in jo stisniWTF?!), nekakšnem drugem delu” famozne Lock, Stock and Two Smoking Barrels (slo. prevod: Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki – veliko bolje) – če si ju kdo morda še ni ogledal, toplo priporočam ;)9.

Komentarji
  1. […] vsaj nekajkrat v življenju (več o tem, kako pravilno izvajati klasične sklece, sem pisal tukaj). Žal je tako, da imajo mnogi, ki gojijo tak porogljiv odnos do sklec, težave že s to osnovno […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s