Tisto najpomembnejše…

Posted: 21/04/2011 in Duhovnost, Psihologija

Človek, ki se dalj časa ukvarja z vadbo in na svoji življenjski poti ni dremal, temveč je dovolil, da se ga stvari pritaknejo (ga nagovorijo, očarajo, prizadanejo, potolčejo, pa spet očarajo), se bo sčasoma znašel pred vprašanjem: Kaj pravzaprav je tisto najpomembnejše pri vadbi? Zakaj (sploh) vadim in kako naj vem, ali je moja vadbena pot prava ali ne? Konec koncev je čas, ki nam je bil odmerjen, precej kratke sape, zato je dobro pri vsem, kar počnemo, vedeti, zakaj to počnemo. Seveda, pomembni so tudi mali, konkretni razlogi (dvigniti toliko-in-toliko do takrat-in-takrat, ker to-in-to; vse analitične kolobicije tovrstnega tipa), ampak najpomembnejše je vedeti, kaj je tisti temeljni razlog, zavoljo katerega sploh izvajamo neko dejavnost. In v tem oziru je še kako pomembno ravno vprašanje, zakaj vadimo: Kaj je smoter, namen vadbe? Kako vem, da je ta vadba res dobra zame? Po vseh teh letih sem ugotovil sledeče: Najpomembnejši kriterij, ki ti pove, ali je tvoja vadbena pot pravilna ali ne, je sledeč:

Te vadba dela boljšega človeka? Če je odgovor ne, si na napačni poti; če je odgovor da, je tvoja pot prava.

Morda bo to komu zvenelo nenavadno – vadba – boljši človek – wtf?! -, ampak točno za to gre! Ne gre za to, koliko lahko dvigneš, kako močno lahko udariš, kako hitro lahko pretečeš neko razdaljo, temveč za to, ali in v kolikšni meri ti vadba omogoča rasti kot celovitemu človeškemu bitju. Ti vadba omogoča presegati tvoje strahove ali jih le potencira? Ti vadba omogoča iti čez sebe ali le meče polena na ogenj tvojega malega, vedno lačnega ega? Te vadba krepi za življenje ali je kot nekakšna maligna tvorba, ki ti sesa telesno in psihično energijo, kot tumor, ki parazitira na ostalih vidikih življenja? Koliko – res koliko – ti vadba dejansko omogoči, da si boljši na vseh življenjskih področjih?

Kot sem pisal že v enem izmed svojih prvih prispevkov: vadba je življenje in življenje je vadba (če ni, bo trajala le kratek čas; prišla v življenje in šla, kot neka štrlina, izboklina, ki ni nikoli mogla postati del vašega vsakdana – in v tem smislu sploh ni nikoli bila vadba). Počnite to, kar vas pristno osrečuje, kar vam omogoča najti osrediščenost in dušni mir. To so pa le dejavnosti, ki vam omogočajo iti preko sebe – presegati prastare vzorce in kaprice, ki ste jih pridno nabirali na svoji življenjski poti (ena najlepših in najresničnejših, a hkrati tudi najpreprostejših (pa saj je vedno tako, mar ne?) misli, kar jih poznam, je: “Life begins at the end of your comfort zone.Amen to that, my friend, amen to that). Narava dejavnosti je drugotnega pomena – lahko gre za crossfit, borilne veščine, plezanje, tek, kolesarjenje itd. itd. -, kar res šteje, je drža (duševni stav), s katero to dejavnost opravljate. Kot pravi lep zenbudistični pregovor:

Pred razsvetljenjem – sekam drva, nosim vodo;

Po razsvetljenju – sekam drva, nosim vodo.

Podobno misel sem pred kratkim prebral v čudoviti knjigi Pot k zenu, v kateri Jernej Mehle opisuje svojo potovanje na japonsko, kjer se v iskanju ščepca dušnega miru in sreče pridruži zenovskemu samostanu:

Zen vadba ni nič posebnega. Budizem ni nič posebnega. Vstaneš, se umiješ, ješ, delaš, zvečer greš spat. Pomembno je, v kakšnem stanju duha se nahajaš (!). Ali ješ kot lačni duh, kot žival, ali kot nekdo, ki je z zbranostjo presegel svoj pohlep?

in nadalje:

Roši (zenovski učitelj) pravi: ‘Zazen (sedeča meditacija) je delo, delo je zazen.’ Mislim, da je odločilno, s kakšnim duhom opravljaš delo (!). Potem je vseeno, kaj počneš. Ali prodajaš diamante ali prenašaš lastne iztrebke. Delaj tisto, kar te veseli. Če te ne veseli, pa stori, da te bo.

Zakaj najpomembnejše stvari vedno dajemo na zadnje mesto? Vprašanje se glasi: kdo si, zakaj si tu in kako ti tvoje življenje pomaga to razvozlati ter ti pomagati do večje sreče in večje umirjenosti. Pa ne jutri, pojutrišnjem, čez leto, dve, deset, nikoli – ampak ZDAJ!


Smrt je blizu, prebudi se!

To, kar vidiš, to, kar slišiš!

😉

Advertisements
Komentarji
 1. Polona pravi:

  Kaj vadba daje tebi Sebahudin?

  Kaj daje meni? Uf v komentarjih je premalo prostora. 🙂

 2. Damir pravi:

  Amituofo

 3. robi pravi:

  Odlično Seba. Amituofo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s