3. in 4. preizkus na kvalifikacijah ali Laku noč svirači

Posted: 18/04/2011 in Vadba

Pred kakšnima dvema tednoma sem z Blažem in Danijem med tuširanjem po vadbi padli v silno globok pomenek – kot sta zvesti bralec, zlasti pa vrla bralka (prav vidim, kako se jima po obrazu polagoma razpoteguje hudomušen nasmešek) pravilno uganila, so vsi pomenki v tovrstnih kontekstih vselej nadvse globokoumni –, in sicer se je razprava pritaknila vprašanja, katere vaje bi lahko bile vključene v nadaljnje preizkuse na kvalifikacijah za Crossfit igre. In čeprav nam nikakor ni uspelo priti do nekega skupnega odgovora, pa smo si bili (povečini) edini vsaj glede tega, katere vaje po našem mnenju ne bodo nastopile v kontekstu regionalnih kvalifikacij. Nekako smo namreč domnevali, da v tem prvem krogu kvalifikacij Crossfit centrala še ne bo izvedla vsesplošne čistke, zato naj ne bi vključevala vaj, ki so po svoji naravi morda nekoliko zahtevnejše in potemtakem trn v prenekateri peti znotraj Crossfit skupnosti. Na vrhu našega seznama vaj, ki naj bi torej izostale iz prihajajočih preizkusov, se je tako znašel meni neizmerno ljubi naupor tezno, izvlek oz. muscle-up, Blaž si pa je močno prizadeval, da bi nanj vključili še skleco v stoji (handstand push-up) (ki je njemu približno tako ljuba kot meni naupor tezno – in iz istega razloga :)).

Z Danijem sva temu predlogu – malo za šalo malo za res (takšna hudomušnost je še ena specifika povadbenih pogovorov pod tušem) – ugovarjala in poudarjala, da bomo sklece v stoji gotovo srečali v kakšnem od bližajočih se WoDov, saj so po težavnostni stopnji ravno pravšnja vaja – taka na meji, ne prelahka ne pretežka – za vlogo sita na tej začetni ravni kvalifikacij. K svoji tezi sva pridala še zaključek, da bova v primeru, če se kaj takega res primeri, Blažu v slovo (pobu za enkrat (!) sklece v stoji (še) ne grejo najbolje od rok) družno zapela Bebekovo »Laku noč svirači« (če se morda komu ne svita, o čem je govora, naj podrsa na dno tega prispevka in si za ozadje zavrti imenovano pesem; seveda lahko to storite tudi tisti, ki vam je Bebekova mojstrovina znana ;)), da ritualno obeležimo njegov izstop iz nadaljnjih kvalifikacij.

Ker pa ima Usoda (Bog?) več kot odličen smisel za humor, je poskrbela, da smo si lahko to milozvočno vižo zapeli kar vsi trije zapovrstjo. Njena šaljiva nrav je namreč uredila stvari tako, da je Crossfit centrala izdala dva zaporedna preizkusa, ki sta krepko presejala vrste tekmujočih. Čeprav naša skupinica (izvzemši Urha in Dimota) tekmuje zgolj neformalno (kot nekakšna priprava, vaja za naslednje leto), smo pri četrtem WoD-u (četudi neformalno) vsi izstopili iz tekme (Bebeku in Usodi bržda v neizmerno veselje :)).

Tretji WoD je bil sicer težaven, a še vedno ne odločilen. Dejstvo je, da smo ga vsi – čeprav ne kaj prida blesteče – oddelali in tako še naprej ostali v igri. Za kaj je šlo? V 5 minutah je bilo treba narediti čim več ponovitev naloga v sunek (clean and jerk) s 75 kg (moški) oz. 50 kg (ženske). Glede na to, da se naši maksimumi pri dotičnem dvigu gibljejo nekje v rangu med 85 kg in 95 kg (moški), ne preseneča, da smo si bili po rezultatih dokaj blizu. Jaz sem oddelal 10 ponovitev in pol (tj. še en nalog v počep), Dani in Nejc sta jih naredila 10, Blaž pa 7. Polona, edina predstavnica nežnejšega spola, ki preizkusila v tretjem WoDu, nas je gladko nabila s tem, da je oddelala 15 – 17 ponovitev (spomin mi malo nagaja, ker je prišlo do neke zmešnjave pri štetju) in tako na praktični ravni prisolila zaušnico tezi o tem, da so ženske dozdevno šibkejši spol.

Verjetno ti rezultati sami po sebi ne povedo kaj prida veliko, zato so za primerjavo poglejmo, kako je odrezal nekdo, ki je precej domač v olimpijskih dvigih – Žiga Urh je naredil 28 ponovitev in pol (na spodaj pripetem filmčku je ta brutalni podvig tudi lepo prikazan), tisti na samem vrhu lestvice pa so jih naredili tudi 40 – 45 (!). Lepa igra, kajne? 😉

Okoli tega, kako bi lahko izboljšal rezultat, ne gre izgubljati veliko besed: treba bo dodelati tehniko olimpijcev. To je več ali manj to. Med opravljanjem preizkusa se mi je denimo zgodilo, da sem imel že dvakrat palico nad glavo, a iz škarij nisem stopil v sonožno pozicijo, zaradi česar dvig ni bil veljaven. Bržda ni treba poudarjati, da sem pri tem po nepotrebnem izgubil precej energije, ki bi jo bilo smotrneje vložiti v en sam gib. Ampak – šola za v prihodnje.

Usoden, tj. bebekovski, je pa bil četrti WoD. Ta je pometel z vsemi nadebudneži v naših vrstah (izvzemši gospodiča Urha in Dimota). O čem je govora? V 10 minutah je bilo treba narediti čim več rund (dobra fora, CF centrala! 🙂): 60 vojaških sklec (burpees), obrnjenih proti olimpijski palici; 30 počepov nad glavo (overhead squat) s 50 kg (moški) oz. 40 kg (ženske); 10 izvlekov (muscle-ups). Jup, tako je. Moji preljubi izvleki/naupor tezni so prišli na obisk. 😉

Opisani izziv nas je pohrustal po celi črti – ene (sem sodim tudi sam) zavoljo težav z izvlekom, spet druge zavoljo težav s počepi nad glavo (zadnjica mora pri spustu namreč iti pod kot 90 stopinj, česar mnogi zavoljo zakrčenosti niso zmožni izvesti). Vsi v skupini smo tako delali prirejeno obliko vaje. Sam sem npr. delal počepe nad glavo s 50 kg in prišel do izvlekov, kjer mi je po dveh neuspešnih poskusih in razbolelih komolcih potekel čas; Dani je delal počepe s še nižjo težo (točne teže se ne spomnim) in na koncu naredil še tri ali štiri izvleke. Po končanem preizkusu mi je bilo žal, da nadglavnih počepov nisem delal s predpisano težo, a sem se bal, da bo ramenski obroč po 60 odskakanih vojaških sklecah za kaj takega preutrujen. Med samo vadbo sem sicer ugotovil, da sem se zakalkuliral – tako bi vsaj delal Rx’D verzijo in bi vse skupaj le nekaj štelo (čeprav ne veliko) –, a po toči zvoniti nima kaj prida smisla.

Kako se je pri tem preizkusu odrezal Žiga? Rekel bi, da več kot odlično. Naredil je 1 rundo in 23 vojaških sklec, kar je fakin’ impresivno. Prilagam še filmček (za vse bejbe, ki v brskalnik pridno vtipkujete »Žiga Urh s punco«: ja, vemo za vas :)):

Kaj je nauk te zgodbe? Prvič, da je Crossfit centrala neusmiljena (kar je dobro); drugič, da Usoda (Bog?) sliši vse, tudi povadbene pogovore pod tušem, zato je treba gojiti držo ponižnosti prav vsepovsod (Ego nima v telovadnici kaj iskati – tudi pod tuši ne); tretjič, za Boga milega, saj je jasno, da je ton v večini člankov (takisto v tem) šaljiv, ne? Če doslej ni bilo, upam, da zdaj je. 🙂 Za konec pa prisluhnimo še Bebekovi milozvočni viži (morda jo kdaj družno zapojemo pred treningom ali po njem):

Advertisements
Komentarji
  1. […] 3. in 4. preizkus na kvalifikacijah ali Laku noč svirači […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s