Za začetek nekaj lahkotnega ali Kaj smo jedli navsezgodaj?

Posted: 10/03/2011 in Prehrana
Oznake: , , ,

Po obilni dozi včerajšnje abstrakcije je čas za nekaj lahkotnejšega – za nekakšno sproščeno in spodbudno popotnico v lep sončen dan, ki se pravkar rojeva. Tema? Sebahudinov zajtrk.

Za začetek in boljše razumevanje – krajši prolog. Pred kratkim so se nedaleč od mojega domovanja odločili, da bodo zaprli eno od Merkurjevih poslovalnic (recesija?) in na uho mi je prišlo, da so vsi izdelki krepko znižani. To sem izkoristil za potezo, ki mi je že dalj časa rojila po glavi, namreč nakup takšne ali drugačne oblike mešalnika. Ker se mi je torej ponudila ta fantastična priložnost (mmg. ne verjamem v naključja), sem – po sicer precej duhamornem in dolgotrajnem čakanju pred blagajno, popestrenem z nemalo ponotranjenih kletvic – domov pribrzel s kar dvema (!) pridobitvama: najjačim paličnim in najboljšejšim (mhm, vem, da to ni beseda :)) klasičnim/stacionarnim/kakorkoli-se-mu-že-reče mešalnikom. Sedaj – kot kak otrok, ki je pravkar dobil novo igračo – z obema veselo eksperimentiram ob pripravi jutranjih obrokov in povadbenih šejkov ter se radostim ob rahlo povečanem vnosu “tekoče” hrane v svoje življenje (gre za morda za razvojni regres?).

Kaj je bilo danes na sporedu? V bistvu zelo podobne reči, kot sem jih ob jutrih jedel tudi v svojem pred-mešalniškem obdobju, a so takrat – kot bo po predstavitvi glavnih sestavin postalo kmalu jasno – za zaužitje potrebovale precej več časa. In sicer:

– 3 manjše banane

– 1 manjše jabolko

– pest zmrznjenih malin

– 250 g (pol) nemastne skute

– pol merice sirot(k)e (chocolate nut flavour ;))

– žlička lanenega olja

– cimet

– malo C vitamina

Končni izdelek:

OK, preden se začnete zmrdovati nad kakovostjo slike (nad vsebino se lahko mirne duše, čeprav vam zagotavljam, da je okus božanski!), bi rad povedal, da a. nimam pojma o fotografiji (who would’ve guessed, right?), b. slikam vse s fotoapartom na svojem mobilniku, ki je vse prej kot nov. Zdaj, ko smo si na jasnem glede te pomembne reči (ne, to žal ne bo eden tistih čednih fotografskih blogov – vsaj ne v doglednem času), naj pridam še to, da sem ob lagodnem pitju pravkar predstavljenega zvarka pozobal še pest orehov iz svoje “oreškovne zakladnice”, prikazane na še eni visokokakovostni artistični sliki.

Tako. Mislim, da si predstavljeni obed vsekakor zasluži naziv zajtrk prvakov. 🙂 Če so komu začeli siveti lasje ob misli na število zaužitih kalorij, mešanju – Bog varji! – vseh treh makronutrientov (beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati) – you know who you are 😉 – itd., bi spet poprosil za kanček potrpežljivosti. V kratkem bom podrobneje predstavil svoj pogled na prehrano, v luči katerega bo verjetno vse skupaj postalo nekoliko bolj jasno (kar seveda ne pomeni, da se boste z napisanim tudi strinjali). Zaenkrat le tole: glavni vodič pri prehrani mora po mojem mnenju biti izkušnja in poslušanje lastnega telesa. Če vam nek način prehranjevanja omogoča redno vadbo, dobro regeneracijo, vas skozi cel dan polni z energijo in izpolnjuje vaše potrebe glede telesnega izgleda, obenem pa vas ne navdaja z občutkom prikrajšanosti/lakote, potem veste, da je to “prava stvar” za vas. In tako sem tudi jaz našel način prehranjevanja, ki meni osebno zelo ustreza. Ne trdim, da bo ustrezal vsem – še enkrat: nobenih absolutov! -, toda zase lahko potrdim, da je tako.

Dovolj besedičenja – čas je za prvi trening! Na svidenje do naslednjega vnosa! 😉

P.S. Če bi radi iztisnili še dodatne kaplje motivacijsko-energijskega soka iz pravkar predstavljenega zajtrka, vam toplo priporočam, da ga snedete ob sledeči glasbeni spremljavi.

Sedaj ste pa res nared za nove zmage in premikanje gora. 😉

Advertisements
Komentarji
 1. janagitana pravi:

  mmmm, delicious. Naslednjič pa še priporočam, da v šejk dodaš korenček….To je še le carinsko 😛
  Probaj in sporoči,
  pa lep dan
  j

 2. sebahudin pravi:

  Hej, Jana, zelo lepo, da si se oglasila! 🙂 Saj to je le primer jutranjega zajtrka – sestavine se od dneva do dneva malenkost spreminjajo. Tako včasih dodam – kot si predlagala – korenček, spet drugič namesto ene banane ali jabolka kak drugi kos sadja, spet kdaj se malo razvajam pa pridam še kokosov poprh ali malo vanilije (čeprav – priznam – so te razvade bolj redke :)). Veš, kaj bi bilo pa nad-fantastično: tvoje fotografije mojih obrokov. Morava enkrat združiti moči in objaviti skupni prispevek. To bi bil projekt, kaj? Upam, da te pot še kdaj zanese v moj brlog!

  Lepo bodi,
  S.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s